Titelbild
Byberget
Fagersberget
Falkberget
Gölaberget
Högberget
Kalahatten
Stormyrberget
Stor-Råberget
Ursberget
Vallsberget

Förstasidan
Om webbplatsen
Kontakt
Gästbok
Historik

Byberget

Omedelbart nordost om Böle tätort längs vägen mot Älvsbyn nordväst om Piteå ligger Byberget. Det tillhör inte de högsta bergen i området men bjuder ändå på god utsikt mot söder och väster. Den relativt lättbestigna toppen gör berget till ett bra utflyktsmål för den som utan större äventyr önskar blicka ut över landskapet kring Svensbyfjärden.

Byberget har två ungefär lika höga toppar, en nordlig och en sydlig, båda når en höjd på cirka 90 meter över havet. Utsikten är bäst vid den södra som vetter mot Böle och Svensbyfjärden, här finns också en grillplats. Norrut ser man mot högre berg som Stor-Råberget och Falkberget varför vyerna är mer begränsade. Den högre terrängen på berget domineras av lägre gles tallskog på klipphällar. Berget är relativt flackt, men vid de båda topparna finns brantare klippsprång. Toppbestigaren kan dock alltid enkelt undvika de brantaste partierna. Berget är lättillgängligt genom närheten till vägar, men detta gör också att man inte slipper undan visst trafikbuller på berget.

Vägbeskrivning

Kör väg 374 (Älvsbyvägen) till Böle omkring 5 kilometer nordväst om Öjebyn. Här finns vägar runt berget alla sidor med väg 374 på västra sidan. Det går att utgå från vägen mot Käcktjärn, den viker av Älvsbyvägen i Böle vid infarten från Öjebyn och följer bergets östra sida. Norr om avtagsvägen mot Böle träsk är det inte långt från denna väg upp till topparna. Det går också bra att utgå från Södra Käcktjärnsvägen som går norr om berget mellan Älvsbyvägen och Käcktjärnsvägen. Från Älvsbyvägen svänger man höger direkt efter backen norrut från Böle, mitt emot vägen till Lillmoren.

Bild
Grillplatsen på Bybergets södra topp. I bakgrunden syns närmast åkrarna vid Böle, längre bort Näsudden och Svensbyfjärden och längst bort slalombacken på Vallsberget.

Bild
Från Byberget har man utsikt mot många andra berg. Två som tydligt avtecknar sig vid horisonten är Kalahatten till vänster och Gölaberget till höger, här sedda från södra toppens västsluttning.

© Copyright: David Larsson 2010