Titelbild
Byberget
Fagersberget
Falkberget
Gölaberget
Högberget
Kalahatten
Stormyrberget
Stor-Råberget
Ursberget
Vallsberget

Förstasidan
Om webbplatsen
Kontakt
Gästbok
Historik

Vallsberget

Vallsberget strax öster om Svensbyn torde vara det mest besökta utsiktsberget i Pitebygden, även om besökarna inte åker dit för utsikten i första hand. Här finns Piteås alpinanläggning med tre nedfarter på bergets nordöstra sida ner mot Svensbyfjärden. Från toppen omkring 120 meter över havet har man vidsträckt utsikt över Pitebygden.

Vallsberget är ett ganska vidsträckt berg med en flack topp och utan framträdande branter och stup. Toppen ligger vid slalombackens övre ände på bergets nordöstra sida det är också där som berget är som brantast. Svagast lutningar uppvisar berget på den sydöstra sidan. Vid slalombackens övre del hittar man också de bästa utsikterna, tävlingsbackens startramp kan också få tjänstgöra som utsiktstorn. I övrigt är det svårare att hitta goda utsiktsplatser på berget eftersom skogen ofta växer tät. Utöver de tre nedfarterna och två parallella liftar på bergets norra sida finns också längdskidspår och elljusspår på och runt Vallsberget, även högt uppe nära toppen. Skidspåren är dock avgiftsbelagda.

Vägbeskrivning

Vallsberget ligger längs väg 373 omkring 10 kilometer väster om Piteå, följ skyltningen mot skidanläggningen. Man kan utgå från parkeringen vid skidanläggningen, men detta är den brantaste vägen upp till toppen. Som alternativ kan man istället utgå från den väg som finns runt berget och ta sig upp från något annat håll. Sväng då in på Skjutbanevägen cirka 400 meter öster om infarten till skidanläggningen. Från den långa högerkurvan cirka 2 kilometer söderut kan man ta sig upp mot toppen på den flacka ryggen i sydost. Vägen fortsätter sedan runt berget och kommer sedan ut på väg 373 vid Fagervik väster om skidanläggningen.

Bild
Utsikt från slalombackens översta del. Bergets läge nära Svensbyfjärden ger god utsikt över denna.

Bild
Vy in mot Piteå från startrampen på Vallsbergets topp, till höger syns Fagersberget.

Bild
Vy mot Roknäs, Sjulnäs och Lillpite från startrampen, till höger i skuggan skymtar Gölaberget.

© Copyright: David Larsson 2010